Hvidovre: DAB, Bredalsparken og Grenhusene
Boliger til folket
Bredalsparken er ikke bare endnu et alment boligbyggeri. Det er eksemplet på arkitektonisk fremsynethed og en vision om gode boligforhold til middelklassen.
Den gule teglstensbebyggelse i blokformationer blev opført i perioden 1949-1959. Efterkrigstiden satte sit præg på bebyggelse i forstæderne, fordi tiden var præget af massiv boligmangel og dårlige boligforhold. Det skulle være slut med små fugtige lejligheder og das i beskidte baggårde.
Bredalsparken blev tegnet og udtænkt af den anerkendte arkitekt Svenn Eske Kristensen. Netop med ’det gode liv’ for øje. Udover at sikre gode boligforhold med centralvarme, flere kvm. og grønt fællesområde, indførte Eske Kristensen også standardisering i bygningskonstruktionen. Bredalsparken er både et klassisk håndværksopført teglstensbyggeri, mens dele af det indvendige er præfabrikerede elementer, som bl.a. de hvide altaner. Særligt at bemærke indførte han også en standard etagehøjde på 2,80 m.
Det er derfor ikke uden grund at dette almene boligbyggeri i dag er en kulturhistorisk og arkitektonisk perle. Det ses også tydeligt at Hvidovre Almennyttige Boligselskabs ejendomsfunktionærer og foreningens bestyrelse, værner om bygningsdetaljerne og arkitekturen. I dag fremstår bebyggelsen nemlig stadig som en af de fineste og mest velholdte boligforeninger i Storkøbenhavn.
I 2013 blev boligområdet udvidet med fire nye boligblokke i samme formsprog, og med stor respekt for det originale byggeri. Arkitekterne Mangor og Nagel fik ansvaret for at videreføre Eske Kristensens ide og byggeri, hvilket lykkes særdeles godt. (2-4)
Idealcombi brænder for bevaring af bygningsdetaljer og arkitektur
I 2010 satte bygherre vinduesudskiftning i udbud, med projektmateriale udarbejdet af renoveringsspecialisterne fra Peter Jahn Arkitekter. I entrepriseudbuddet blev Tømrermester Ib Asferg valgt til at udføre opgaven. Vinduesudskiftningen blev opdelt i 23 mindre etaper, som betød at Bredalsparken hverken fremstod rodet eller til gene for beboerne.
Bredalsparken har således fået fortaget en nænsom vindue- og dørudskiftning over flere år. En udskiftning hvor den originale arkitektur og detalje blev respekteret og tilgodeset. Det ses bl.a. i de meget smalle rammer i altandøren som Idealcombi imødekom i en ny og energioptimeret udgave.
Idealcombi har siden 2011 leveret omkring 7000 elementer i kombinationerne indadgående, udadgående, faste elementer, fyldningselementer og skoddeelementer.
Alle Idealcombi elementer er pulverlakeret udvendigt i mat hvid, som til forveksling ligner den originale oliemaling. Indvendigt består alle elementer af en hvidmalet trækarm, som sikrer at møbeleffekten fra de originale vinduer stadig vil opleves.
I Idealcombi er vi både stolte og beærede over at løfte denne opgave, hvor både den arkitektoniske arv bliver respekteret og beboerne får bekvemligheden fra et moderne Idealcombi vindue samt en god totaløkonomi.
Vi siger tak for tilliden til DAB, Bredalparkens bestyrelse og Hvidovre Almennyttige boligselskab og Ib Asferg.