En udestue går også under betegnelserne orangeri, vinterhave eller havestue. Definitionen er en uopvarmet tilbygning, hvor væggene hovedsageligt består af glas.
Der er ikke krav til isolering, tæthed m.m., da udestuen ikke opvarmes.
Vinduerne er et dominerende element i udestuen. Valget af vinduer til udestuen baseres oftest primært på æstetik og funktion – husk også at tage hensyn til husets arkitektoniske stil og udtryk, for at skabe harmoni og sammenhæng mellem hus og udestue.
Skal stilen være moderne eller klassisk og romantisk? Passer store glasflader til den øvrige bolig eller vil det passe bedre med sprossede vinduer? Skal der være terrassedøre eller mulighed for at åbne mere med en skydedør?
Et oplagt vinduesvalg er store vinduespartier med fast karm, som giver et godt udsyn. Der kan også være behov for at kunne åbne vinduerne og her kan man vælge mellem forskellige åbningsfunktioner i kombination med de faste vinduer.
Klassiske vinduer til udestuen
En terrassedør er det traditionelle valg til en udestue, men en dobbelt terrassedør kan give ekstra gode adgangsforhold. På samme måde som skydedøre kan forene ude og inde. En skydedør med lavt bundtrin kan give ubesværet adgang for børn, ældre og svagt gående.
Vær i øvrigt opmærksom på, at din udestue ikke tager for meget dagslys og luft fra boligens øvrige rum.
Når du bygger en udestue på din eksisterende bolig, skal du huske at sikre, at alle rum stadig har en redningsåbning, der fører direkte ud i det fri – og ikke kun et vindue eller en dør, der fører ud i udestuen.
Hvordan sikrer du et godt indeklima i udestuen på alle årstider
Hvis du anvender materialer, der kan tåle fugt og sørger for tilstrækkelig ventilation i rummet, er du godt på vej. Brug ikke materialer, der holder på fugten og sørg for god luftcirkulation. Når du møblerer, er det også en god ide at undgå, at der bliver hjørner eller kroge, hvor luften står stille, så fugten ikke kan komme væk og dermed giver grobund for skimmelsvamp.
Hvilket tag kan du vælge til din udestue
Alt efter hvilken type udestue du bygger, hvilke materialer du bruger og det arkitektoniske udtryk du ønsker, er der flere forskellige muligheder, som f.eks. tagpap, tegl eller glas.
Vær opmærksom på, at der er forskellige krav til taghældninger alt efter hvilket materiale du vælger.
Vælger du et glastag, kan det resultere i en meget varm udestue, hvilke kan være både godt og dårligt alt efter hvad du skal bruge udestuen til. Hvis du sørger for ventilation gennem oplukkelige felter og skyggegardiner kan varmen begrænses.
Byggetilladelse til udestue
Uanset hvor på grunden din udestue placeres, skal du altid søge om byggetilladelse.
Du kan søge om byggetilladelse på Byg og Miljøs hjemmeside
Afstanden til skel skal være minimum 2,5 meter på helårsgrunde og 5 meter på sommerhusgrunde. Desuden skal skrå højdegrænseplan overholdes.
Hvis du skal rive en gammel udestue ned, så skal du huske at søge nedrivningstilladelse. Nedrivningstilladelse kan du ligeledes søge om på Byg og Miljø.
En udestue tæller med i etagearealet, så det er vigtigt at du sikrer, at byggeriet ikke overstiger grundens bebyggelsesprocent.
[helpful]